Mult așteptatul aparat RMN cu care va fi dotat Spitalul de Copii va veni abia în aprilie

vineri, 16 decembrie 2016, 02:57
2 MIN
 Mult așteptatul aparat RMN cu care va fi dotat Spitalul de Copii va veni abia în aprilie

Acesta va fi amplasat în garajul instituţiei, care va fi reamenajat.

Momentul istoric în care Spitalul de Copii „Sf. Maria“ va avea primul său aparat RMN va mai avea de aşteptat până va deveni realitate. Unitatea medicală va fi dotată cu un astfel de aparat printr-un proiect de onco-pediatrie finanţat prin fonduri europene, care urmează să se încheie anul viitor, în luna aprilie, discuţiile despre acesta fiind demarate încă din anul 2011. Zilele acestea, unitatea medicală a deschis licitaţia pentru proiectul tehnic, urmând mai apoi şi licitaţia pentru demararea lucrărilor propriu-zise.

„Proiectul pe fonduri norvegiene, care prevede printre altele şi achiziţio­narea unui aparat RMN pentru spitalul nostru, este în grafic, iar achiziţia este realizată în baza Ordonanţei nr. 34/2007 privind achiziţiile publice. Având în vedere valoarea mare a apa­ratului, termenele impuse de lege pentru desfăşurarea achiziţiei sunt mult mai mari“, au precizat reprezentanţii spitalului.

Aparatul va fi amplasat în clădirea care este în momentul de faţă garajul spitalului, de aceea momentan se află la nivel de licitaţie a proiectului tehnic.

„S-a luat această decizie întrucât greutatea foarte mare a aparatului RMN, de peste 6 tone, face imposibilă amplasarea lui în incinta spitalului, unde planşeele nu sunt proiectate să suporte o asemenea greutate. Referitor la acest spaţiu, în vederea amenajării lui s-a realizat studiul de fezabilitate, care a fost aprobat în plenul Consiliului Judeţean Iaşi“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul unităţii.

De asemenea, reprezentanţii spitalului susţin că CJ Iaşi a aprobat şi bugetul necesar pentru desfăşurarea lucrărilor, termenul limită pentru finalizarea acestora fiind data de 31 martie 2017.

În paralel cu achiziţio­narea aparatului RMN, din acelaşi buget va mai fi achiziţionată şi aparatura de laborator, dotări pentru secţia de onco-pediatrie, un sistem de monitorizare la distanţă şi aparat de anestezie pentru RMN, dar şi un osteodensitometru, care determină densitatea osoasă, apreciind care este riscul de fractură.

În lipsa aparatului RMN, părinţii care ajung cu copiii la spital şi au nevoie de această investigaţie sunt nevoiţi să o facă la la­boratorul Explora, cu care spitalul are o colaborare în acest sens. Proiectul este coordonat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu patru unităţi medicale din ţară, şi anume din Iaşi, Timişoara, Cluj şi Bucureşti.

Comentarii